Pečený čaj může být buď z jednoho, nebo i více druhů ovoce, které se nakrájí na kousky a pečou v troubě. S klasickým čajem nemá tento nic společného. Pečené čaje neobsahují kofein a mohou být v celé řadě různých ovocných kombinací. Dokonce takové ovoce, které bylo v minulosti zcela nedostupné. Takto můžete vytvářet úplně nové chutě, které si zaručeně oblíbíte. Pečený čaj se dá pít, jak horký tak v létě ledový a dokonce se z něj připravují i alkoholické drinky. Přidáním slivovice, griotky, hruškovice. Jde pak prakticky o něco podobného, jako je například „čaj s rumem“. Ostatně i ten se dá do pečeného čaje přidat. Alkohol se přidává těsně před podáváním, ale někdo dává griotku už do samotného receptu. Záleží, zda jej budou konzumovat pouze dospělí nebo i děti.
Ingredience na pečený čaj
- 2kg hrušek
- 15dkg cukru
- 10dkg čerstvého zázvoru
- Až půl sklenice medu (podle sladkosti hrušek)
- 2 limeteky
- 1celá skořice
- 4hřebíčky
Postup přípravy
Zázvor si nastrouháme na hrubo a hrušky očistíme a nakrájíme na kostičky. Pokud máme limetky či citróny bez chemického postřiku nakrájíme je celé. V jiném případě zbavíme kůry. Přimícháme cukr a med – pokud nejsou hrušky příliš sladké, dáme medu až půl velké sklenice. Všechny ingredience společně promícháme a pečeme necelou hodinku na 180 stupňů. Během pečení promícháme alespoň 3x celý obsah, aby se nepřichytil.
Ještě horkou směs plníme do předem připravených skleniček a pořádně zavíčkujeme. Otočíme je dnem vzhůru, jak jste zvyklí u každého jiného zavařování. Postup je praktický totožný, jako u marmelád či přesnídávek. Zavařeniny skladujeme na chladném místě.
Do skleničky či hrníčku dáváme vždy dvě lžičky pečeného čaje a zalijeme vodou. Pokud se vám zdá, že čaj mohl být sladší, máte možnost si ho ochutit dle libosti. V zimě zahřeje a v létě osvěží.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay