Losos je výživný, delikátní a snadný na přípravu. Je to úžasně zdravá surovina, ze které člověk snadno vykouzlí rychlé jídlo. Ať už oběd, večeři nebo i slavnostní hostinu. Pokud tedy stojíte v kuchyni a přemýšlíte, co dobrého a hlavně rychlého vykouzlit – zkuste náš recept na lososa.
Losos je výhodný nejen v tom, že je rychle připravený, ale jednoduchá úprava a absence kostí z něj činí pokrm, který stojí vyzkoušet v různých podobách. Losos se dá restovat, smažit, dusit, péct, udit i grilovat. Přinášíme vám tedy recept na lososa se zázvorem, který dodá pikantnost a ten pravý břink.
Co vše budete potřebovat?
- 4 filety z lososa
- Špetku soli
- Lžičku cukru (může být med)
- 2 stroužky česneku
- Pálivou papriku (může být i sladká)
- 3 cm kořene zázvoru
- 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- Pár kapek oleje
- Šťávu z půlky citronu
Jak na to?
- Zázvor si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Oloupejte i česnek a prolisujte ho. Smíchejte v misce česnek, zázvor, rybí omáčku, šťávu z citronu, pár kapek oleje, cukr, sůl a vše promíchejte.
- Opláchněte lososa, osušte a položte na alobal. Z obou stran lososa potřete připravenou marinádou a pečlivě zabalte.
- Vložte zabaleného lososa na plech či pekáček a dejte do trouby (na gril). Losos je do 15 minut hotov.
S čím lososa podávat?
Jako příloha se bezvadně hodí opékané batáty, ale i klasické brambory. Podávat ho můžete také s pečivem a zeleninovou oblohou. Budete-li chtít hodně zdravou a dietní večeři, opečte v troubě chřest a brokolici. Marné není ani avokádové pyré.