Dušená mrkev

0

Připravíme si tyto ingredience

  1. mrkev
  2. máslo
  3. vývar z hovězích kostí (hovězí bujon)
  4. hladká mouka
  5. mražený či čerstvý hrášek
  6. sůl
  7. drcený kmín
  8. kari
  9. cibule
  10. mletý černý pepř

dušená mrkev

Postup

Připravíme si cibuli, kterou si oloupeme a pokrájíme na nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo a cibulku orestujeme dozlatova. Zaprášíme si ji moukou, rozmícháme dokud nám nevznikne světlá jíška. Připravíme si mrkev, kterou si očistíme a nastrouháme na jemno. Pokud ji máme takto připravenou, můžeme ji postupně začít přidávat do hrnce. Musíme stále míchat, aby nám nevznikly hrudky. Trochu podlijeme vodou a necháme dusit. Až se nám voda trošku vyvaří přilijeme hovězí vývar, nebo přilijeme zase vodu a do ní nadrobíme hovězí bujón. To už je jen na vás. Přidáme kmín a osolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne. Může to chvíli trvat, záleží na mrkvi.

Během dušení občas promícháme, abychom si mrkev nepřipálili. Přidáme pepř, zakápneme citrónovou šťávou a trošku ocukrujeme. Nebudeme to přehánět, abychom úplně nepřebili chuť mrkve. Nakonec přidáme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová.

Hotovou mrkvičku podáváme obvykle s vařeným bramborem nebo rozpekem.

Dobrou chuť.

 

Autor

Komentáře k článku