Její svět

Domácí sekaná z mletého masa

Sekaná patří k velmi oblíbeným pokrmům, protože její využití je všestranné. Sekaná se hodí jak ke kyselému zelí, rajské omáčce nebo jen s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Buď si můžeme upéci klasickou sekanou, nebo plněnou. Jíst se dá dokonce i studená nakrájená na plátky zároveň se zeleninou a pečivem. Ovšem jako každá pečeně, i tato by měla být šťavnatá – v žádném případě suchá nebo drobivá. Při pečení by neměla popraskat či jinak nevzhledně měnit svůj tvar.

shutterstock_372329893

Domácí sekaná

Domácí sekaná jako od babičky

Sekaná vám praskat nebude, pokud si maso ještě než ho začnete mlít, osolíte. Jakmile máte nasoleno i pomleto pleskněte párkrát hmotou masa z výšky 30cm do misky. Dělá se to pro zvýšení soudržnosti a prasknutí snížíte na maximum. Podobně se připravuje i hamburger. Maso pak ještě jednou semelte – dva průchody skrze mlýnek pomohou rovněž zlepšit vaznost masa. Další trik spočívá v tom, že mleté maso při míchání s dalšími ingrediencemi nesmíte příliš zahřát. V opačném případě dojde k porušení všech emulzí a během pečení se oddělí tuk od zbytku masa, výsledkem bude suchá a rozpadající se sekaná, jež plave v sádle.

Nezřídka se do míchání přidává i drcený led, protože logicky tření zvyšuje teplotu. Míchat stačí maximálně dvě minutky. Šťavnatost masa zase zajistí tuk a voda. Proto se nebojte na sekanou použít prorostlé a přiměřeně tučné maso. Do těsta přidejte pečivo, které na sebe váže tekutinu – mléko nebo vodu. Během pečení chraňte sekanou další tukem – můžete jí posypat špekem nebo poklást plátky slaniny. Během pečení nechejte maso nejdříve zatáhnout a poté pečlivě přelévejte výpečkem.

Potřebné ingredience

Postup přípravy

Exit mobile version