Sekaná patří k velmi oblíbeným pokrmům, protože její využití je všestranné. Sekaná se hodí jak ke kyselému zelí, rajské omáčce nebo jen s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Buď si můžeme upéci klasickou sekanou, nebo plněnou. Jíst se dá dokonce i studená nakrájená na plátky zároveň se zeleninou a pečivem. Ovšem jako každá pečeně, i tato by měla být šťavnatá – v žádném případě suchá nebo drobivá. Při pečení by neměla popraskat či jinak nevzhledně měnit svůj tvar.
Domácí sekaná jako od babičky
Sekaná vám praskat nebude, pokud si maso ještě než ho začnete mlít, osolíte. Jakmile máte nasoleno i pomleto pleskněte párkrát hmotou masa z výšky 30cm do misky. Dělá se to pro zvýšení soudržnosti a prasknutí snížíte na maximum. Podobně se připravuje i hamburger. Maso pak ještě jednou semelte – dva průchody skrze mlýnek pomohou rovněž zlepšit vaznost masa. Další trik spočívá v tom, že mleté maso při míchání s dalšími ingrediencemi nesmíte příliš zahřát. V opačném případě dojde k porušení všech emulzí a během pečení se oddělí tuk od zbytku masa, výsledkem bude suchá a rozpadající se sekaná, jež plave v sádle.
Nezřídka se do míchání přidává i drcený led, protože logicky tření zvyšuje teplotu. Míchat stačí maximálně dvě minutky. Šťavnatost masa zase zajistí tuk a voda. Proto se nebojte na sekanou použít prorostlé a přiměřeně tučné maso. Do těsta přidejte pečivo, které na sebe váže tekutinu – mléko nebo vodu. Během pečení chraňte sekanou další tukem – můžete jí posypat špekem nebo poklást plátky slaniny. Během pečení nechejte maso nejdříve zatáhnout a poté pečlivě přelévejte výpečkem.
Potřebné ingredience
- 500g masa (ideálně mix hovězího s drobnou převahou vepřového)
- 2 rohlíky
- 1 lžička soli
- Špetka pepře
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- ½ lžičky majoránky
- Špek nebo slanina
Postup přípravy
- Rohlíky nakrájíme na plátky a zcela necháme 15 minut nasáknout vodou. Poté je jemně vyždímáme od přebytku vody.
- Maso osolíme a semeleme. Přidáme rohlíky a promneme, osolíme. Přidáme vejce, cibulku, česnek, pepř i majoránku. Vypracujeme těsto a pustíme jej z 30 cm do misky a opakujeme 10x.
- Vymažeme si olejem pekáček a předehřejeme si troubu. Vytvarujeme šišku – navlhčete si ruce, aby se nelepila. Buď jí můžete tvarovat na mastném pekáčku, nebo na pracovní desce a pak jí opatrně přenést. Posypte špekem nebo poklaďte slaninou.
- Pečeme přibližně 45 až 60 minut. V druhé polovině pečení začněte podlévat cca co 10 minut. Jakmile je na dotyk pevná a má zlato hnědé zbarvení je hotová.