Domácí sekaná z mletého masa

1

Sekaná patří k velmi oblíbeným pokrmům, protože její využití je všestranné. Sekaná se hodí jak ke kyselému zelí, rajské omáčce nebo jen s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Buď si můžeme upéci klasickou sekanou, nebo plněnou. Jíst se dá dokonce i studená nakrájená na plátky zároveň se zeleninou a pečivem. Ovšem jako každá pečeně, i tato by měla být šťavnatá – v žádném případě suchá nebo drobivá. Při pečení by neměla popraskat či jinak nevzhledně měnit svůj tvar.

shutterstock_372329893

Domácí sekaná

Domácí sekaná jako od babičky

Sekaná vám praskat nebude, pokud si maso ještě než ho začnete mlít, osolíte. Jakmile máte nasoleno i pomleto pleskněte párkrát hmotou masa z výšky 30cm do misky. Dělá se to pro zvýšení soudržnosti a prasknutí snížíte na maximum. Podobně se připravuje i hamburger. Maso pak ještě jednou semelte – dva průchody skrze mlýnek pomohou rovněž zlepšit vaznost masa. Další trik spočívá v tom, že mleté maso při míchání s dalšími ingrediencemi nesmíte příliš zahřát. V opačném případě dojde k porušení všech emulzí a během pečení se oddělí tuk od zbytku masa, výsledkem bude suchá a rozpadající se sekaná, jež plave v sádle.

Nezřídka se do míchání přidává i drcený led, protože logicky tření zvyšuje teplotu. Míchat stačí maximálně dvě minutky. Šťavnatost masa zase zajistí tuk a voda. Proto se nebojte na sekanou použít prorostlé a přiměřeně tučné maso. Do těsta přidejte pečivo, které na sebe váže tekutinu – mléko nebo vodu. Během pečení chraňte sekanou další tukem – můžete jí posypat špekem nebo poklást plátky slaniny. Během pečení nechejte maso nejdříve zatáhnout a poté pečlivě přelévejte výpečkem.

Potřebné ingredience

  • 500g masa (ideálně mix hovězího s drobnou převahou vepřového)
  • 2 rohlíky
  • 1 lžička soli
  • Špetka pepře
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • ½ lžičky majoránky
  • Špek nebo slanina

Postup přípravy

  • Rohlíky nakrájíme na plátky a zcela necháme 15 minut nasáknout vodou. Poté je jemně vyždímáme od přebytku vody.
  • Maso osolíme a semeleme. Přidáme rohlíky a promneme, osolíme. Přidáme vejce, cibulku, česnek, pepř i majoránku. Vypracujeme těsto a pustíme jej z 30 cm do misky a opakujeme 10x.
  • Vymažeme si olejem pekáček a předehřejeme si troubu. Vytvarujeme šišku – navlhčete si ruce, aby se nelepila. Buď jí můžete tvarovat na mastném pekáčku, nebo na pracovní desce a pak jí opatrně přenést. Posypte špekem nebo poklaďte slaninou.
  • Pečeme přibližně 45 až 60 minut. V druhé polovině pečení začněte podlévat cca co 10 minut. Jakmile je na dotyk pevná a má zlato hnědé zbarvení je hotová.

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

1 komentář

  1. Pingback: Domácí sekaná z mletého masa | Gold Digest

Komentáře k článku