Využití citrónové trávy v české kuchyni
Pomalu se začíná dostávat i do českých kuchyní. Naši kuchaři, kteří si oblíbili její specifickou chuť a vůni, se ji učí také používat. A nejde jim to vůbec špatně. Lze ji přidávat jak do hlavních jídel tak k provonění oblíbených polévek. Jak na to?
Připravíme si malý kousek citrónové trávy. Rozdrtíme jej stejně tak, jako bychom chtěli oloupat stroužek česneku tzn. plochou nože. Vložíme do vody nebo již připraveného vývaru, ze kterého jej po chvilce vaření opět vylovíme. Není totiž součástí polévky, ale má ji jen provonět. Dále slouží jako součást zeleninových salátů. Oloupeme si nejměkčí část stonku, nakrájíme ji na malé kostičky a přidáme do salátu.
Hlavní chod
Použití je nesčetně, ale mým oblíbeným pokrmem, kde tuto bylinku používám je grilované kuře. Pokusím se Vám co nejjednodušeji vyložit postup přípravy. Je to velice jednoduché a zvládne to naprosto každý.
Ingredience
- kuřecí stehýnka – podle počtu strávníků
- 1 pěticentimetrový na drobno nakrájený kousek citronové trávy
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 1 kousek nasekaného zázvoru
- 1 chilli papričku (jen pro milovníky ostré chuti – nemusí být )
- pepř
- rostlinný olej
- 1 lžíce sojové omáčky
Postup
Všechny ingredience smíchejte a vetřete do kuřecích stehen, tak aby se marináda nedostala na kůži. Při pečení by se zbytečně spálila a byla by hořká. Nechejte marinovat nejméně hodinku (ideální je však přes noc, aby se chuť marinády dostala do celého kusu masa). Mezitím si předehřejte troubu na 180C. Pak stehýnka opečte z obou stran. A můžete servírovat.
Druhy masa lze samozřejmě měnit. Pokud máte rádi vepřové či hovězí, fantazii se meze nekladou.