Vánoce jsou nezaměnitelně spojené s všelijakými dobrůtkami, ať již to jsou různé druhy cukroví, tak předně Štědrovečerní večeře. Bramborový salát, kapr a z něj smažené či snad vepřové a kuřecí řízky, kterým předchází velice důležitý chod, a to rybí polévka, bez které by to nešlo.
Co rodina, to nejen jiný druh polévky, ale i postup. Mezi nejtradičnější polévky pro Štědrovečerní tabuli patří hrachová, houbová, zelňačka, nicméně zcela všem vévodí polévka rybí, z kapra. Jak ji uvařit, aby na ni žádný člen rodiny nemohl v dobrém slova smyslu zapomenout a následující rok by byla opět vyžadována?
Využitelný kapr
Kapra české rodiny kupují buď živého přímo z kádí, nebo ve stavu, kdy s ním pak již doma neoblíbenou činnost musí provádět nemusí. Anebo se dají koupit určité části. Nejste-li zastánce řízků z kapra, nicméně bez polévky se neobejdete, kupte pouze hlavy. Hlavy, odřezky, jikry a mlíčí se využijí na polévku, filety zase na řízky.
Potřebné suroviny
- hlava z kapra 1 ks,
- skelet z kapra 1ks,
- odřezky z kapra,
- jikry,
- mlíčí,
- 2 ks cibule,
- 2 ks mrkve,
- 2 ks petržele,
- ½ bulvy celeru,
- pepř celý 4 kuličky,
- nové koření 4 kuličky,
- bobkový list 2 ks,
- muškátový oříšek,
- sůl,
- mletý pepř,
- hladká mouka 3 lžíce,
- máslo 2 lžíce,
- rohlík nebo houska na krutony.
Příprava a postup
- Nejprve na dno určeného hrnce vložíme kapří skelet, hlavy a nahromaděné odřezky. Hlava se dává bez žaber. Pokud byste je vařily i s nimi, polévka by mohla mít hořký nádech.
- Celer, cibuli mrkev a petržel po jednom kusu očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vše vložte do kastrolu – a k tomu navrch koření.
- Do hrnce vlijte studenou vodu tak, aby vše bylo ponořeno, osolte a dejte vařit.
- Poté, co se polévka začne vařit, teplotu upravte a vařte ještě dalších 20 minut. Vše se musí provařit doměkka. Veškerou nahromaděnou pěnu z polévky odeberte.
- Mezitím zbylé kusy mrkve a petržele očistěte a nastrouhejte. Cibuli nakrájejte.
- Do separátního hrnce vložte máslo a nechte ho rozpustit. Poté na něm orestujte cibuli společně s mrkví a petrželí. Vše dozlatova.
- V tomto zlatavém stavu přidáte mouku a vmícháváte ji tak dlouho, než vznikne jíška.
- Po 20 minutách vaření polévky vše přeceďte.
- Polévku dosolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek, vše dle chuti a preferencí.
- Nyní je možné vložit jikry a mlíčí, a dalších pár minut povařit.
- Po provaření se může maso z hlavy vložit zpět do polévky. Nemáte-li rádi, tento krok vynechte.
- Pro křupavé krutonky si nakrájejte rohlík nebo housku.
- Tyto nakrájené kousky se vloží do předehřáté trouby na 150 °C a v závislosti na každé troubě se opékají přibližných 5 minut.
Polévku je nejchutnější podávat čerstvou s krutony. Není-li to možné, minimálně krutony by měly čerstvé být a krásně křupat.
Tipy na vylepšení rybí polévky
- Polévku krásně na konci doplní nasekaná petrželka.
- Některé domácnosti do polévky rády přidávají kysanou smetanu, vše je na zvážení a chutích každého.
- Stejně tak se může dochutit i kapkou bílého vína.
- Hlavy dají vařit v tzv. papiňáku během noci, maso se bude krásně rozpadat.
Polévka vás nejen krásně zasytí a zahřeje, ale i navnadí na další chod, ať už se jedná o kapra smaženého nebo řízek z jiného druhu masa.
Rybí polévky jsou oblíbené po celém světě, nicméně z takového receptu jsou vyhlášené pouze u nás.
Zdroj foto: www.freepik.com