Nastává období dozrávajících plodů ovoce a jest všech bylin a jejich následného sběru. I vy patříte k těm šťastlivcům, kterým stromy sklizené krásné a šťavnaté čéšky a nevíte co s nimi? Máme pro Vás jeden typ na výborný a zároveň velmi jednoduchý koláč, jehož se zaručeně nebudete vědět dojíst. A přitom Vám rozvoní vaše příbytky nádhernou vůní. Proto vzhůru do pečení.
Potřebujeme:
- 2 vajíčka,
- 250 g krystalového cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- 2,5 dl mléka,
- 2,5 dl oleje,
- 250 g hladké mouky,
- 100 g polohrubé mouky,
- 1 prášek do pečiva
- 1 ½ kg jablek,
- podle chuti krystalový cukr,
- 2 lžičky mleté skořice,
- ½ Zlatého klasu
Na drobenku:
- 60 g Hery,
- 60 g krystalového cukru,
- 120 g polohrubé mouky
Postup:
Nejprve si očistíme a nastrouháme jablka, dáme do hrnce do kterého jsme si dali na spodek trochu vody, necháme chvíli podusit, pak přidáme krystalový cukr a mletou skořici, podle chuti. Nakonec si ½ vanilkového pudinku rozmícháme v 200ml vody a přidáme k jablkům, promícháme dokud nám to trochu nezhoustne, následně vypneme a necháme vychladit.
Dále si nachystáme drobenku z uvedených přísad. Vše v jedné míse smícháme a rozdrobíme.
Celé vajíčka vyšleháme nejprve s trochou cukru a pak přidáme zbylý a vyšleháme do husté pěny, přidáme mléko, olej a promícháme. Mouku si smícháme v míse zvlášť s práškem do pečiva a přidáme ji po lžících do vyšlehané směsi, zároveň šleháme. Vylijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech. Naskládáme vychlazené předvařené jablíčka a posypeme drobenkou. Koláč pečeme na 180 ° C přibližně 25 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, tedy pokud se do něj nepustíte ještě dříve. Přejeme dobrou chuť.