Kuře na paprice je skvělou omáčkou, kterou oceníte třeba i na nedělní oběd. Postup přitom vůbec není složitý. Vyzkoušejte naši českou klasiku, do které se jistě zamilujete.
Suroviny:
- kuřecí stehna (zhruba 1 kg);
- 500 ml vývaru;
- 250 ml tučné smetany;
- 2 cibule;
- 2 lžíce mouky;
- 2 lžíce oleje;
- 1 lžíce másla;
- 1 lžíce mleté papriky;
- sůl a pepř na dochucení.
Postup přípravy:
- Kuřecí stehna nejprve rozdělte na dva kusy v místě kloubu. Poté všechny části ze všech stran osolte a nechte maso ideálně pár hodin odležet.
- Poté, co je maso odleželé, osušte ho papírovými ubrousky.
- Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kousky.
- Na rozehřátém oleji zprudka osmahněte kuřecí kousky kůží dolů. Z obou stran by měly být orestované dozlatova.
- Poté kuře vyndejte. Do hrnce přidejte máslo a připravenou cibuli. Tu je nejlepší nechat zesklovatět.
- Následně přidejte ještě mouku a mletou papriku a za stálého míchání nechte osmahnout.
- Pak už jen stačí směs zalít horkým vývarem a promíchat. Můžete také dochutit solí a pepřem.
- Na závěr přidejte ještě kuře a nechte zhruba hodinu vařit. Po uvaření můžete maso obrat a zbavit kůže, pokud nemáte rádi celá stehna.
- Omáčku už jen stačí zjemnit smetanou a rozmixovat do hladka. Poté přidejte na chvilku ještě maso.
Možné varianty
Namísto kuřecích stehen můžete použít také celé kuře. To stačí rozdělit na několik částí, přičemž ze zbylého skeletu si pak snadno připravíte vývar. V případě, že nechcete používat klasickou smetanu, můžete ji nahradit rýžovou. Ta skvěle poslouží a na chuti to přitom nepoznáte. Nabízí se také několik příloh. Ke kuřeti na paprice se skvěle hodí knedlíky a těstoviny, ovšem omáčku můžete podávat také s noky.
Kuře na paprice je skvělým pokrmem, který je velmi oblíbený. Není se čemu divit – kuře, či případně slepice, doplněné jemnou chutí smetany společně s výraznou sladkou paprikou vytváří dokonalou chuť.
Zdroj foto: www.pixabay.com