Mrkvový dort je velmi oblíbeným dezertem. Mrkev se totiž postará o to, že těsto je opravdu lehké a vláčné. Díky tomu tento zákusek potěší každého. Připravit si ho můžete i na plech, ovšem v dortové formě se z něj stane také skvělý dort na různé oslavy.
Suroviny k přípravě těsta:
- 370 g polohrubé mouky,
- 650 g mrkve,
- 100 g vlašských ořechů,
- 250 ml oleje,
- 150 g krupicového cukru,
- 4 vajíčka,
- 2 lžičky sody,
- 2 lžičky skořice,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- 2 lžičky vanilkového extraktu.
Postup přípravy:
- Vajíčka vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny.
- Do vzniklé směsi poté přidejte ještě po troškách olej.
- V jiné míse důkladně smíchejte mouku společně s práškem do pečiva, sodou a skořicí. Tuto suchou směs poté přidejte k těstu.
- Mrkev najemno nastrouhejte a vsypte ji k předchozí směsi.
- Vlašské ořechy nasekejte a vmíchejte do těsta. Část si můžete odložit na později k závěrečnému zdobení.
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Formu vyložte pečicím papírem, či vymažte tukem a vysypte moukou.
- Pečte zhruba hodinu, pravidelně těsto kontrolujte špejlí. Jakmile se přestane lepit, je pravý čas vyndat dort z trouby.
Příprava krému
Suroviny:
- 500 g tučného tvarohu,
- 500 g mascarpone,
- 200 g cukru,
- lžička vanilkového extraktu,
- šťáva z půlky citronu.
Postup:
- Nejprve vyšlehejte mascarpone s cukrem. Tvaroh není dobré rovnou přidávat, v krému by totiž mohly vzniknou hrudky.
- Jakmile máte z mascarpone a cukru hladkou hmotu, zašlehejte po malých částech tvaroh společně s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
- Jakmile je korpus vychladlý, můžete ho rozkrojit a pomazat krémem. Nechte si část také na zdobení vrchu a boků dortu.
Připravit si mrkvový dort není vůbec složité. Ačkoliv se jedná o jednoduchý dezert, okouzlíte s ním i ty nejmlsnější strávníky.
Zdroj foto: www.pixabay.com