Pokud se rozmýšlíte, jaké rychlé a chutné jídlo si připravit dnes na oběd, jsou slané palačinky se sýrovou omáčkou jasná volba. Příprava je velice jednoduchá, a navíc se připravují ze surovin, které máme prakticky každý doma.
Palačinky jsou známy jako sladký dezert po obědě, pokud ale namísto cukru přidáte sůl, klidně se z nich může stát plnohodnotné odpolední jídlo.
Budete potřebovat:
Na palačinky
- 55 g hladké mouky,
- špetku soli,
- 1 vejce z volného výběhu,
- 140 ml mléka,
- rostlinný olej na smažení,
Na sýrovou omáčku
- 25 g másla,
- 25 g hladké mouky,
- 225 ml mléka,
- 100 g strouhaného ementálu, nivy nebo jiného sýra dle chuti,
- 80 g kvalitní šunky,
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti.
Na posypání
- jarní cibulku jemně nakrájenou na plátky,
- 4 nasekaná sušená rajčata.
Postup přípravy
- Vezměte si velkou mísu a prosejte do ní mouku a sůl.
- Zvlášť si rozšlehejte mléko a vejce, a pomalu přilévejte do proseté mouky se solí. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto, které si odložte stranou.
- Teď si připravíte sýrovou omáčku. Na pánvi si rozpusťte máslo, do kterého budete vmíchávat mouku, než vám vznikne jíška. Poté za stálého míchání přilévejte mléko.
- Minutu povařte a snižte teplotu, aby mléko pěkně zhoustlo. Přimíchejte do ní polovinu sýra, připravenou šunku a dochuťte pepřem.
- Připravte si pánev na palačinky, kterou potřete olejem. Palačinky smažte tak, jak jste zvyklí – přelévejte těsto ze strany na stranu, aby se rozlilo přes celou plochu pánvičky.
- Smažte asi 30 sekund, dokud spodní část palačinky nezezlátne, poté ji opatrně otočte.
- Až bude z obou stran zlatavá, přeložte na talíř, pomažte připravenou sýrovou směsí.
- Přidejte jarní cibulku a sušená rajčata – a skvělý oběd máte hotov.
Dobrou chuť!
Zdroj foto: www.pixabay.com