Koprová omáčka je česká klasika, kterou jedni milují a druzí bytostně nesnáší ještě z dob školních jídelen. Dá se vařit na různé způsoby, ale jedno je jisté, pokud si ji zkusíte udělat podle našeho receptu, jinak už ji vařit ani nebudete chtít.
Suroviny:
- 50 g másla,
- 60g hladké mouky,
- 1 litr vývaru (omáčka nejlépe chutná s hovězím vývarem),
- 200 ml smetany ke šlehání (31%),
- 1 hrstka čerstvého kopru (dá se nahradit i koprem zavařeným),
- sůl, pepř, cukr,
- ocet.
Postup:
- V hrnci si necháme rozpustit máslo, pak stáhneme plamínek ohně a vsypeme do rozpuštěného másla hladkou mouku, řádně rozmícháme a připravíme si tak světlou jíšku. K jíšce pak postupně budeme přilévat vývar. Je dobré to dělat po částech, trošku vývaru vždy řádně promícháme a opakujeme postup, dokud nedolijeme všechen vývar – v omáčce pak nebudou žádné hrudky.
- Omáčku pak přivedeme k varu a ochutíme solí a pepřem. Na mírném ohni omáčku vaříme po dobu třiceti minut.
- Až se omáčka provaří, je čas přidat smetanu. Omáčku se smetanou vaříme ještě dvě minutky a pak přidáme na drobno nasekaný kopr. Omáčku odstavíme a po přidání kopru, ji už dále nevaříme.
- Nakonec omáčku dochutíme troškou octu a cukru – chuť omáčky by měla být sladkokyselá, se surovinami ale pracujeme opatrně. Nikdy by se nemělo stát, aby ocet nebo cukr přebili chuť smetanové omáčky a kopru. Omáčku proto nezapomínejte průběžně ochutnávat. Obvykle stačí přidat lžíci octa a dvě lžíce cukru, každý má ale rád něco jiného.
- Pro zjemnění můžeme na závěr přidat ještě plátek másla. Ten do omáčky vmícháme, aby se máslo rozpustilo.
- Omáčku je nejlepší podávat s houskovým knedlíkem a hovězím masem. Skvěle ale chutná i s vařeným bramborem a natvrdo uvařeným vajíčkem.
Přejeme dobrou chuť!
Zdro foto: www.pixabay.com