Saláty jsou skvělým pokrmem, využít je můžete jako hlavní chod, přílohu či jen tak na chuť. Jelikož se blíží sezóna cuket a mnohdy se urodí tolik, že člověk ani neví, co s nimi, vyzkoušejte tento netradiční salát s cuketami.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 1 střední tmavě zelenou cuketu,
- 1–2 menší světle zelené cukety,
- 1 střední žlutou cuketu,
- 150 g cherry rajčátek,
- 2 citrony,
- 50 g mandlí,
- půl svazku koriandru,
- 3 jarní cibulky,
- 6 lžic olivového oleje,
- koření – sůl a mletý pepř.
Postup přípravy:
- Nejprve si rozpalte pánev. Mandle nasekejte nahrubo a na pánvi je opečte.
- To, že jsou hotové, poznáte podle toho, že začnou krásně vonět. Mělo by to trvat zhruba tři minuty.
- Cukety si očistěte a nakrouhejte na tenké plátky. Pokud je cuketa delší, klidně ji překrojte na půl, aby plátky nebyly příliš velké.
- Rajčátka překrojte na poloviny a přidejte je k cuketám.
- Z jarní cibulky, konkrétně bílé části, nakrájejte tenká kolečka a přidejte je k zelenině.
- Koriandr nasekejte najemno a přidejte ho do mísy.
- Nakonec pak stačí salát už jen dochutit. Přidejte dle chuti sůl a mletý pepř.
- Pak přidejte ještě olivový olej, šťávu z citronu a vše dobře promíchejte. Ideálně můžete salát promnout mezi prsty, aby se rozvinuly všechny chutě.
- Ochutnejte, případně ještě dosolte a dopepřete, na samotný závěr posypejte mandlemi.
Plody cukety
Cuketa je v kuchyni velmi dobře využitelná, pokud ji však nemáte rádi po tepelné úpravě, právě salát je tou pravou volbou, jak si cuketu připravit. Výhodou je, že se jedná o chutnou a dietní potravinu, která příznivě ovlivňuje mnoho orgánů našeho těla. Díky vysokému množství vitaminů a minerálů působí blahodárně na náš zrak, srdce, zlepšuje činnost mozku a odbourává stres. Dokonce může pomoci i při dně a cukrovce.
Cuketový salát je skvělý způsob, jak své tělo podpořit spoustou vitaminů a minerálů. Ideálně využívejte cuketu vždy se slupkou, myslete však na to, že je potřeba ji důkladně omýt.
Zdroj foto: pixabay.com