Máte v plánu upéci si domácí křupavý chléb? Ten lze upéci buď z droždí anebo kvásku. Co to vůbec ten kvásek je? Jedná se o živý organismus, o který je nutné stále pečovat – krmit jej a rozmazlovat. S pomocí kvásku při správném zacházení můžete upéci spoustu lahodných chlebů i dalšího pečiva. Kvásek vám vydrží několik měsíců, ale i let.
Jak založit kvásek?
- Do litrové sklenice nasypte přibližně 100 ml žitné mouky a přidejte vlažnou vodu (převařenou a vychladlou) v takovém množství, aby vzniklo kašovité těstíčko – nesmí být moc řídké. Na vrch sklenice umístěte potravinářskou folii, upevněte gumičkou a umístěte na teplé místo – pokojová teplota do max. 33 stupňů. Nechte stát do druhého dne.
- Následující den těsto promíchejte a ochutnejte. Pokud je jemně kyselé, přidejte opět 100 ml mouky a vlažnou vodu. Pořádně promíchejte, až opět vznikne středně hustá kaše. Znovu přikryjte a umístěte na teplé místo. V případě, že těsto není nakyslé (nemělo dostačující teplotu) jen promíchejte a přikryjte a nechte stát ještě 1 den. Pak už by kyselé být mělo.
- U pracujícího kvásku sledujte i barvu, neměla by se měnit. V těstu by se však měly začít pozvolna tvořit bublinky, to bude navyšovat objem těsta. Na začátku nemusí být bublinky nějak zřetelné, později si jich všimnete. Chuť by měla být kyselá a vůně výrazná, nicméně příjemná.
- Třetí den opět těsto promíchejte a ochutnejte – kontrola stavu. Pokud jste zvolili dostatečně vysokou sklenici, nemělo by těsto utéci přes okraj. Zvažte i přemístění do větší nádoby, protože kvásek nabývá na intenzitě a následující den ho může být jednou až dvakrát tolik. Třetí den je dnem „KRMENÍ“. Přidejte zase 100 ml mouky a vlažné vody, promíchejte a dejte na teplé místo.
- Den čtvrtý by měl být kvásek hotov – být kyselý a plný bublinek. Již v něm vznikly správné bakterie. Jakmile bakterie zpracují všechnu mouku, začne se objem kvásku opět zmenšovat. Znamená to, že bakterie mají hlad a přestanou produkovat oxid uhličitý. To je fáze, kdy můžete přejít k pečení chleba, případně kvásek opět „nakrmit“ a počkat do dalšího dne. Než kvásek použijete na pečení, uberte z něj několik lžic do skleničky, kterou uzavřete a schováte v lednici.
- Nyní už stačí jen vždy kvásek krmit, když budete mít touhu pustit se do pečení chleba nebo jiného pečiva.
Jak na svůj první kváskový chléb?