5 zdravých potravin z podzimní sklizně

0

Nikdo již dnes nepochybuje o tom, že konzumace zeleniny a ovoce prospívá zdraví. Záleží však na obsahu minerálů, vitamínů a dalších užitečných látek, které se mohou druh od druhu lišit.

Je totiž rozdíl, zda jde ovoce či zeleninu pěstovanou uměle nebo o plodiny, které dostaly potřebnou výživu, vláhu a dostatek denního světla/slunce. Dalo by se tedy říci, že cesta, kterou zelenina a ovoce urazí od pěstitele na náš stůl, by měla být nejkratší. Rajčata a okurky, které si v zimě koupíme v supermarketu, musí urazit tisíce mil. Navíc dozrává ještě cestou. Tímto ztrácí množství cenných látek. Sezonní ovoce a zelenina má tak proti těmto značné výhody. Kterých 5 potravin z podzimní sklizně by nemělo na vašem stole chybět?

  • Červená řepa (červenec až říjen)
  • Špenát (květen až listopad)
  • Rajčata (červen až říjen)
  • Bílé zelí (červen až listopad)
  • Dýně (červenec až září)

Zdravotní výhody potravin z podzimní sklizně

Samozřejmě podzimní sklizeň je mnohem bohatší. Přidat bychom mohli ještě cibuli, brambory, topinambury, mrkev, celer, petržel, hlávkový salát, ředkvičky, mangold, květák, kedlubnu, ořechy, brokolici, zelené fazolky, růžičkovou kapustu, lilek a další. Seznam plodin je velmi dlouhý a všechny jsou zdravé. Nicméně vydalo by to na knihu, nikoliv stručný článek. Proto jsme vybrali 5 potravin, které považujeme za velmi zdravé.

  • Červená řepa obsahuje široké spektrum zdraví prospěšných látek, samozřejmě nejlépe uděláte, připravíte-li si ji v syrovém stavu. Je vynikající výživou pro červené krvinky.
  • Špenát patří k nejcennější listové zelenině. Je plný vitamínů a má antioxidační schopnosti. Je vynikající prevencí rakoviny a jiných civilizačních chorob.
  • Rajče je vlastně takový malý kulatý zázrak. Mužům pomáhá udržet zdravou prostatu a u žen podporuje krásu. Jejich konzumace prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Obsahuje koktejl vitamínů i minerálů.
  • Bílé zelí je vynikající potravinou plnou zdraví prospěšných látek a dokonce i lékem. Podporuje imunitní systém, chrání buňky před volnými radikály, zlepšuje trávení, je prevencí diabetu, osteoporózy, zácpy, ledvinovým kamenům, detoxikuje tělo, chrání před záněty.
  • Dýně je s podzim neodmyslitelně spjatá. Existuje mnoho jedlých i nejedlých druhů. Nás samozřejmě zajímají jen ty jedlé dýně. Ať už zvolíte jakýkoliv druh dýně, všechny jsou pro zdraví člověka přínosné. Působí protizánětlivě, detoxikuje přirozeně organismus, pomáhá snižovat krevní tlak, čistí ledviny, chrání sliznici žaludku, posiluje imunitu.

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku