Nealkoholické mojito představuje velmi chutný a příjemně osvěžující míšený nápoj, který v současné době naleznete na drtivé většině nápojových lístků v restauracích i barech. Ačkoli se jedná o podobu bez alkoholu, rozhodně má něco do sebe a pochutnat si na něm dokážou jak ženy, tak i muži – i když to mnohdy nepřiznají. Obecně se traduje představa, že je mojito nápojem žen. V nealkoholické podobě si na něm mohou pochutnat i děti.
Historické prameny tvrdí, že mojito pochází z oblasti Karibiku, přičemž nápoje velmi podobné mojitu byly známé již ke konci 16. století. Říká se, že vynálezcem předchůdce dnešního mojita byl anglický korzár Richard Drake, který smíchal aguardiente s cukrem, limetkovou šťávou a mátou. Svému drinku poté říkal El Draque. O mojitu se rovněž říká, že bylo nejoblíbenějším nápojem známého spisovatele Enrsta Hemingwaye, který jej údajně popíjel v baru Bodequita del Medio ve Staré Havaně.
Nezaměnitelné ingredience
Mojito je častým tématem hádek a to nejen kvůli své správné výslovnosti, na které si mnoho lidí dodnes tak trochu láme jazyk, ale i kvůli ingrediencím. Suroviny, které se na přípravu klasického mojita používají, jsou jasně dané: máta, bílý rum, surový třtinový cukr, limetka a perlivá voda. Nealkoholické mojito je tedy jiné pouze v jednom bodě a tedy alkoholu. My si v dnešním článku představíme recept na chutné nealkoholické mojito, na které potřebujete celkem 5 ingrediencí: hnědý cukr, limetku, citron, mátu a perlivou vodu.
Recept na nealkoholické mojito
Láká vás chuť tohoto osvěžujícího míšeného nápoje, ale nejste zastánci alkoholových drinků, pak vám náš dnešní recept zaručeně přijde vhod. Nemusíte být absolventi barmanské školy, abyste si tento lahodný nápoj dokázala připravit. Teď už se společně podívejme, jak na to:
Potřebujete:
- hnědý cukr
- 2 limetky
- 1 citron
- lístky čerstvé máty
- perlivou vodu
- led
Postup:
Mátu společně s cukrem rozdrťte, přidejte vymačkanou šťávu z limetek a citronu, drcený led a vše zalijte perlivou vodou.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay