5 zásad, které je třeba dodržovat při správném ekologickém stolování.

0

Současnost nás nutí stále více a více přemýšlet nad vhodnějšími a ekologičtějšími alternativami, které by mohly nahradit zdraví škodlivý a přírodu ničící plast. Příbor z kokosového a recyklovaného ebenového dřeva je jednou z možností, která do Vaší kuchyně přinese obrovský závan exotické atmosféry a přirozenosti. Co je však nejdůležitější, tyto příbory jsou vyráběny v souladu s myšlenkou ochrany životního prostředí a udržitelnosti naší přírody. Ukážeme Vám i pár pravidel, jak by mělo vypadat správné ekologické stolování, které Vám může pomoci při přípravě oslavy, grilování nebo i romantické večeře.

EKOLOGICKÁ ALTERNATIVA: lžičky z kokosového a recyklovaného ebenového dřeva

  • Lžičky jsou vyráběny ze 100 % přírodního materiálu, ze dřeva kokosových palem a recyklovaného ebenového dřeva.
  • Jsou zcela biologicky rozložitelné v přírodě.
  • Při zpracování těchto lžiček nejsou použity žádné toxické či chemické látky, proto neškodí ani Vašemu zdraví.
  • Neobsahují žádné umělé barvy, laky, ani konzervační látky.
  • V záverečné části zpracování jsou lžičky ošetřovány a vyhlazeny kokosovým olejem.
  • Jejich čištění a udržování není vůbec komplikované. Stačí je jednoduše po odstranění zbytků jídla opláchnout v umyvadle a nechat vysušit.
  • Lžičky z kokosového dřeva i lžičky z ebenového dřeva jsou vyráběny manuálně lokálními obyvateli ve Vietnamu. Díky této spolupráci zároveň pomáháme zvyšovat životní úroveň tamních domorodců, kteří nemají lehké životní podmínky. Koupí tohoto biologicky rozložitelného nádobí můžete i vy pomoci ke krásnějšímu a veselejšímu životu místních lidí.

DŘEVĚNÉ LŽIČKY splňují požadavky NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPY č. 1935/2004 a zákona č. 258/2000 Sb. ve znění vyhlášky č. 38/2001 Sb.

5 ZÁSAD, KTERÉ JE TŘEBA DODRŽOVAT PŘI SPRÁVNÉM STOLOVÁNÍ:

  1. LŽIČKY

UMÍSTĚNÍ:

  • měly by být téměř vždy uloženy na pravé straně talíře
  • výjimkou je dezertní lžička umístěná nad hlavním servírovacím talířem

K ČEMU SLOUŽÍ:

  • velká lžíce se používá na hlavní jídlo, většinou na polévky
  • menší lžičku potřebujeme tehdy, pokud se servíruje i dezert
  1. VIDLIČKY 

UMÍSTĚNÍ:

  • většinou bývají na levé straně talíře

K ČEMU SLOUŽÍ:

  • velká vidlička se používá na hlavní jídlo
  • dezertní vidlička může sloužit na předkrm
  1. NOŽÍKY

UMÍSTĚNÍ:

  • jsou na pravé straně talíře s čepelí nasměrovanou k talíři

K ČEMU SLOUŽÍ:

  • krájení jídla
  • velký nožík se využívá na hlavní jídlo
  • dezertní nožík slouží na předkrm
  1. SKLENICE

UMÍSTĚNÍ:

  • vpravo nahoře od hlavního servírovacího talíře
  • nad velký nožík můžeme položit pohár, který se bude používat jako první
  • ostatní sklenice můžeme uspořádat do šikmé řady v pořadí, v jakém se budou nápoje podávat

K ČEMU SLOUŽÍ:

  • podávání nápojů
  • jsou různé typy sklenic na bílé a červené víno, koktejly, šampaňské, minerálky, džusy, limonády, alkoholické nápoje,…
  1. MISKA NA SALÁT NEBO KOMPOT

UMÍSTĚNÍ:

  • vlevo od talíře nad příbory

K ČEMU SLOUŽÍ:

  • podávání salátů a kompotů, příloh

!POŘADÍ!

Příbory bychom měli brát od vnější strany po vnitřní stranu. Postupujeme podle pořadí servírovaných jídel.

Klíčová slova: kokosové lžičky, dřevěné lžičky, ekologická domácnost, ekologické stolování, herbatica, herbatica produkty, ekologické produkty, biologicky rozložitelné nádobí, zásady stolování, správné stolování, správné umístění příborů

Autor

Komentáře k článku