Smoothie představuje ideální snídani nebo svačinku, jež tělu dodá potřebné množství vitamínů i energie. Veselé barvičky čerstvého ovoce a zeleniny navíc k jaru neodmyslitelně patří. O tom, že jarní únava není žádná pověra, už nejspíš víte. Mnoho z vás to již určitě zakusilo na vlastní kůži. Možná jste však nezkusili ovocné a zeleninové smoothie, které patří k vitamínovým bombám a postaví vás opět na nohy. Přinášíme vám 3 skvělé recepty, na kterých si zajisté pochutnáte.
Špenátové smoothie
Potřebovat budete: hrst listového (baby) špenátu, ¼ salátové okurky, 4 lístky máty a skleničku jablečného džusu (lze použít koupený, ale ideálně pokud si odšťavníte doma jablíčka).
Špenát propláchněte, omyjte také salátovou okurku a nakrájejte na menší kousky. Uvedené ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Nalijte do vychlazené skleničky a můžete si pochutnat.
Jahodo avokádové smoothie
Připravte si přibližně 12 středně velkých jahod (mražené nebo čerstvé), půl zralého avokáda, 100 ml vody, pár kostek ledu (pouze v případě, že dáváte čerstvé jahody), 1 měkký banán.
Opět veškeré ingredience vložte do smoothie makeru a rozmixujte. Máte-li raději řidší konzistenci, pak dejte více vody nebo ledových kostek.
Pampeliškové smoothie
Pampelišky a sedmikrásky, jež vítají jaro, jsou nejen krásné, ale i velmi zdravé a plné pro tělo prospěšných látek. Nezapomeňte si někde z procházky čistou přírodou přinést nějaké ty hlavičky kytiček domů. Pampelišky i sedmikrásky opláchněte pod tekoucí vodou a vložte do mixéru společně s pokrájenou a očištěnou hruškou, kiwi a vodou podle potřeby. Přisladit lze medem, pokud budete chtít.
Léčivá síla pampelišek
Překrásné žluté korunky pampelišek přicházejí společně s jarem a lákají k přičichnutí i pletení věnečků. Ovšem mimo jiné mají i léčivé schopnosti. Pampelišky mají tu moc ovlivnit i nádorová bujení. V dřívějších dobách se pampeliška hojně používala na přípravu čaje, sirupu či medu. Označována je za včelařskou rostlinku – je to však především významná léčivka. Sbírat se může kořen před rozkvětem rostlinky, listy, nať s kořenem i květy.